Eleccions, governabilitat

posted in: Uncategorized | 0
Share Button

ARTICLE DE LLUÍS GIRALT PUBLICAT A L’ECO DE SANT PERE DE RIBES | La ressaca de les eleccions ja ha passat. Ara ens trobem dins els 100 dies de deixar que el govern comenci a treballar.

Tenim un govern en minoria, liderat (en el sentit més estricte i personalitzat de la paraula) per l’alcaldessa, aconseguit després d’una campanya lletja del PSC: plena d’acusacions personals absolutament infundades, i amb campanyes populistes com la del pàrquing dels Camils, tot i que, recordem es va fer en període de govern del PSC.

En plena campanya, algú em va dir, això forma part de la política. De la meva, no.

La campanya li ha donat al PSC uns rendiments electorals importants en una part de la població, però genera una situació d’aïllament polític que dificulta els pactes de governabilitat.

Aquí és on haurà de sorgir la qualitat de l’acció política. Aquella generositat que tant es predica des de l’alcaldia, però que fins al moment no hem vist.

Cal adaptar-se. De poc serveix anar a fer pressió en les negociacions d’altres ajuntaments o condicionar el pacte al Consell Comarcal. El camí no és aquest.

Els dos últims anys de la legislatura varem constituir un govern de pacte. És possible. Cal treballar-ho i tenir uns objectius ben clars. Fer gestos que demostrin que pots confiar en els teus interlocutors polítics i que ells poden confiar en tu. I parlar clar.

Probablement CiU-ViA no sigui la primera opció del PSC per formar govern. I ara per ara, per la nostra part, poca predisposició tenim per pactar. Sobretot quan els passos reals que fa el PSC van en sentit contrari.

Quan t’incorpores com a regidor a l’Ajuntament, et donen un llibret amb el títol: Sóc regidor, i ara què?. Probablement no n’hi ha cap que es digui: Sóc alcaldessa en minoria, i ara què?

Però, en cas d’existir, el primer capítol t’aconsellaria fer una mirada a quins interlocutors polítics tens i com els has tractat. Després, parlar-ne.

Can Puig

Share Button