El Govern explica els criteris per contractar empreses locals

posted in: Notícies | 0

L’equip de govern de Sant Pere de Ribes ha detallat aquest dilluns a la tarda en roda de premsa quines són les passes que se segueixen a l’hora de contractar empreses del municipi per part de l’Ajuntament. La majoria d’aquestes contractacions a què s’ha fet referència corresponen al Pla de Reactivació Municipal, tot i que també n’hi ha d’altres que ja estaven contemplades al propi pressupost ordinari.

El gruix més important, però, l’ocupa en aquests moments el Pla de Reactivació. Iniciat fa uns mesos com una iniciativa de l’executiu local, aquest pla el componen obres de millora a la via pública, en equipaments i en el patrimoni. Un dels principals objectius és que aquestes accions incideixin en l’economia local, ha dit l’alcalde, Lluís Giralt. Per aquest motiu, el primer que s’ha fet ha estat crear un registre d’empreses locals a les que s’informa de les activitats relacionades amb diverses especialitats. Per exemple, en l’àmbit de la construcció donem la informació a les 11 empreses que tenim al registre” ha afegit Giralt, que també ha puntualitzat que hi ha el màxim de rigor en els processos, mantenim i incrementem els condicionants de transparència, com demanar sempre 3 pressupostos, i la igualtat d’oportunitats. L’alcalde, que ha estat acompanyat pel regidor d’Urbanisme, Medi Ambient, Habitatge i Patrimoni, Joan Garriga, ha volgut sortir així del pas de les dubtes de favoritisme en la contractació d’empreses de familiars de l’equip de govern que es van plantejar al darrer ple ordinari del mes de gener. Ho neguem absolutament” –aclareix Giralt– “i portar el discurs cap a aquest territori el que fa és augmentar la desafecció cap a la classe política cada vegada més. Al seu torn, Joan Garriga ha incidit en què no pretenem contestar els posicionaments polítics d’altres formacions, si no aclarir els dubtes que el debat polític pugui haver generat entre la ciutadania. Des del govern s’ha fet un paper actiu a favor de les empreses municipals per ampliar les garanties i ajustar-nos a norma. Són accions que hem publicitat abastament i estan perfectament aclarides”.

Així mateix, a la trobada amb els mitjans de comunicació l’executiu municipal ha enumerat els tipus de contractació que es fan. En primer lloc, el contracte menor, amb un pressupost de menys de 50.000 euros. La llei exigeix que sigui d’adjudicació directa. Després hi ha els procediments negociats sense publicitat que van fins als 200.000 euros. Segons un plec de condicions previ, hi ha uns criteris de valoració econòmics i tècnics que són els que determinen l’adjudicació final. En tercer lloc trobem el procediment negociat amb publicitat, que va dels 200.000 euros a 1 milió, amb un plec de condicions que s’ha de publicar al BOP. I, finalment, el concurs obert que va d’1 fins a 5 milions d’euros. En aquest cas hi ha un plec de condicions, la publicació al BOP, unes homologacions exigides a les diferents empreses i una mesa de contractació que determina el resultat final. L’alcalde ha insistit en quèles valoracions d’aquests processos les fan els tècnics mentre que Garriga ha conclòs que “el cos polític no ha intervingut en res.

 

Lluís Giralt i Joan Garriga
Lluís Giralt i Joan Garriga
Share Button