Discurs de Lluís Giralt al Ple de Constitució de l’Ajuntament

posted in: notícies | 0
Share Button

Benvolguts, regidors i regidores, i tots els assistents.

Aquesta intervenció, el dia d’avui, ens serveix per tancar un període i encetar-ne un altre. CiU-ViA amb col·laboració amb UM9 tanquem un període que ha estat molt important per nosaltres. Un període de quasi dos anys en el que hem format part del govern que ha regit el municipi de Sant Pere de Ribes. Ho hem fet a partir del pacte amb UM9 i ICV, amb un treball conjunt i totalment compartit.
Un període en el que hem fet bona feina i del que en parlem i en parlarem, amb orgull. Hem portat la gestió d’aquest ajuntament i hem aprés que er tirar endavant fa falta tenir uns objectius clars, convicció democràtica, i molt de treball.
En nom del grup i personalment voldria donar les gràcies a totes aquelles persones que ho han fet possible, que són moltes.
La tasca a l’ajuntament exigeix per una banda capacitat de gestió i per l’altra una assumpció real de la representativitat de tots els ciutadans que conformen el complex entramat social de Sant Pere de Ribes.

CAPACITAT DE GESTIÓ
Capacitat de gestió per buscar la eficiència dels serveis que s’ofereixen al ciutadà, amb l’objectiu màxim de l’excel·lència. Estem molt lluny d’aquesta, com a voltes m’ha recordat el regidor Javier Rodriguez, i com jo mateix sé, però no la podem perdre com a objectiu, i quan dic podem, ho dic, personalment, com a grup municipal i com a ajuntament. Hem de seguir treballant-hi. Nosaltres hem estat capaços de fer aquesta gestió amb una reducció important del cost polític de la gestió municipal, i ho hem fet a base de treball. El mateix exigirem al nou govern, que assumeixin el seu càrrec amb consciència de treball intens.
REPRESENTATIVITAT
Representativitat dels ciutadans. Em deia fa temps un company que els polítics hem de recordar sempre que som la veu dels ciutadans. Els que estem a l’ajuntament hem de saber ser aquesta veu i a la vegada, estiguem al govern o a la oposició, saber buscar la solució dins la globalitat de les problemàtiques del municipi. No serveix de res exigir allò que se sap inviable, és una mala praxis prometre solucions particulars quan van en contra de l’interès comú.
Les darreres eleccions han posat sobre la taula voluntats de representació democràtica molt diferents entre els dos grans pobles que formen el municipi. Sempre hem defensat des del nostre grup que els ciutadans de Ribes i les Roquetes tenen referents diferenciats. Deia jo mateix el dia que vaig prendre possessió de l’alcaldia: Sant Pere de Ribes té per si mateix diferents comunitats. Tots els pobles en tenen, però la nostra dispersió geogràfica les accentua i determina les relacions entre els seus veïns. Els seus pobles: Ribes, Les Roquetes, Puigmoltò, les seves urbanitzacions com Rocamar, Can Lloses, Can Pere de la Plana , Vallpineda, les seves masies i llogarets, defineixen una gran dispersió geogràfica i també social de relació. Crec que com a ajuntament hem d’atendre aquesta diversitat, valorar-la com a un factor positiu, i gestionar-la en l’objectiu comú de la plena assumpció de valors socials, cívics i de creixement personal i col·lectiu, amb un entorn de convivència enriquidora.
Els resultats no ens han fet canviar els criteris. Com a regidors treballarem per tots els ciutadans del municipi. Com hem fet fins ara. Però si que plantegen debats sobre la representativitat democràtica dels ciutadans, que haurem de posar en el debat de la política local. Crec que és una responsabilitat que no podem defugir. Nosaltres no ho farem.

GOVERNABILITAT
Les darreres eleccions han configurat i no només a Sant Pere de Ribes, uns plens municipals formats per nombroses forces i amb uns resultats molt igualats.
En el nostre cas, a Sant Pere de Ribes, la força guanyadora, el PSC, ho és amb 1/3 dels regidors del ple. Aquesta situació no facilita naturalment un govern fort ni estable, ja que està molt lluny de majories necessàries per aprovar propostes al ple. A més aquests darrers mesos, i em dirigeixo als regidors del grup del PSC, no heu sabut trobar aliances en aquest ple. Deixeu-me dir que ens sap greu aquesta situació, però que el camí que heu seguit als darrers anys, i especialment a la darrera campanya electoral, no ens convida a fer aliances amb vosaltres. La confiança és bàsica en les relacions humanes i també en política i quan es trenca és difícil de trobar camins de recuperació. Parlo per nosaltres, i també després de diferents converses, pels altres grups respecte vosaltres. Us ho he posat de manifest, recolliu el que sembreu. Una tàctica d’autoaïllament del vostre grup polític que us ha donat fruits electorals però que us situa en una situació complexa per governar. La cultura del pacte, de la que tant s’ha parlat aquests darrers dies, no s’assumeix per voluntat d’un dia per l’altre, es creix amb ella en el dia a dia. Nosaltres l’hem tingut, en condicions d’equitat i partint de posicionaments ideològics diferents, a veure si el nou govern en sou capaços.
Faig aquesta reflexió, no només per argumentar el nostre posicionament en aquest ple, també per manifestar una certa preocupació davant la capacitat de gestió per tirar aquest ajuntament endavant, o al contrari caure en la inèrcia de la pròpia activitat intrínseca que l’ajuntament té, i que ja hem viscut en períodes no tant llunyans. Ens hi podem trobar, el nou govern té aquest repte, i també el tenim nosaltres com a membres de l’ajuntament en el paper d’oposició.
El nostre grup farà una oposició des del coneixement profund de la gestió municipal. La nostra presència al govern aquests darrers dos anys ens ho permet. Farem una oposició prioritzant els interessos del municipi a les estratègies partidistes. Farem una oposició des de l’anàlisi dels problemes concrets fins a la valoració dels reptes globals. És el compromís de bon treball sobre el que sempre ens hem presentat. No acceptarem per part del govern, ni fets consumats, ni situacions de sortides úniques i urgents, ni plantejaments finalistes en temes que exigeixen un debat previ. Tampoc acceptarem lliçons de responsabilitat o ètica política fetes des de tarimes imaginàries. El nostre compromís és clar i està fet amb voluntat de servei al ciutadà. Amb aquesta prioritat treballem.
Les nostres voluntats ara mateix passen per la continuïtat de moltes accions iniciades pel govern en el que hem estat presents. També la continuïtat d’aspectes que hem dinamitzat, com la transparència o la col·laboració oberta amb la societat civil i el teixit empresarial. Hem reforçat i estabilitzat les eines per donar respostes a les necessitats socials, donant una cobertura important. Hem tirat endavant un pla de reactivació amb uns resultats potencials molt importants, en millores evidents en equipaments culturals i en el patrimoni arquitectònic. Els resultats electorals no ens permeten finalitzar-ho. Esperem que per part del nou govern se sàpiga valorar allò de bo que hem fet, finalitzar correctament allò que hem iniciat, i si en sou capaços, millorar allò en el que ens hem quedat pel camí. Sobre aquests objectius treballarem buscant l’equilibri entre la col·laboració i la exigència.
Volem deixar clar el nostre paper i també que ens farem valdre. Per segona vegada som la segona força més votada al municipi, i això amb els resultats que s’han donat, no és poca cosa. Hem format part d’un govern que ha sabut dinamitzar des del pacte, des dels objectius comuns i des del compartir. Si algú vol anar amb nosaltres ho ha de fer amb totes les conseqüències. Estem oberts a tot, menys a ser comparsa d’algú o a mirar-nos des de la barrera possibles governs que necessiten el nostre suport.
CATALUNYA
Com a país estem immersos en un procés democràtic esperançador que ens pot dur a la independència. El nostre grup comparteix la clara demanda que una part molt important de la societat catalana i també ribetana i roquetenca, ha fet de l’exercici democràtic per la consecució del màxim autogovern de Catalunya que és la independència. L’estat espanyol, amb posicionaments inamovibles, amb la cobertura d’un tribunal constitucional desprestigiat, genera cada cop més desconfiança i rebuig dels que creiem en la capacitat dels pobles per decidir democràticament les seves regles de convivència. El nostre grup ha signat públicament el compromís de treball i posicionaments clars de treball pel dret a decidir cap a la independència, des del respecte a la voluntat democràtica del poble català. Ho farem al costat del parlament, dels ajuntaments i del president de Catalunya.
ESPERANÇA, ANEM ENDAVANT
No voldria deixar un regust pessimista en el meu discurs. Com a grup encarem aquest mandat com a segona força del ple, amb la confiança d’un 20% dels electors. Ho assumim des de la responsabilitat que això ens imposa i des de l’alegria de poder treballar per aquest gran municipi. Hem reforçat l’equip i iniciem aquesta nova legislatura amb ganes de seguir aprenent d’una societat sorprenent. Assumir la responsabilitat de càrrec electe, en el paper que et toqui, i fer-ho des d’aquest convenciment, et permet gaudir del privilegi de conèixer intensament una societat diversa, que no para, dinàmica i que és la teva.
Ja per acabar deixeu-me fer agraïments. Com a tancament a tots els regidors del govern que hem finalitzat aquesta setmana. Als treballadors de l’ajuntament que han sabut veure en el nostre govern la voluntat del treball ben fet al servei del ciutadà.
Com a agraïments de present i de futur: a tot l’equip de CiU-ViA que té ganes de seguir treballant intensament per Sant Pere de Ribes , a tots aquells votants que han confiat amb nosaltres, als meus companys regidors, a tots vosaltres que esteu aquí en pro d’una societat democràtica i més justa. I finalment deixeu-me desitjar a la nova alcaldessa molta sort i bons desitjos en el treball diari de l’ajuntament.
Gràcies a tots.

set05

Share Button